Ενδιαφέρουν

FI.DO PROJECT: FIghting Fake News and DisinfOrmation

Μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοτοβουλία στην οποία συμμετέχει και η εταιρία μας!

Ένα νέο project στοχεύει στην καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων (fake news) και της παραπληροφόρησης, μέσω της βελτίωσης των ψηφιακών ικανοτήτων των ηλικιωμένων, και της ανάπτυξης εργαλείων για την υποστήριξη όσων σχετίζονται με την εκπαίδευση ενηλίκων.

Σε αντίθεση με μια ενδεχομένως γενικευμένη αντίληψη, τα fake news δεν είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας: το διαδίκτυο απλώς πολλαπλασίασε εκθετικά τη δυνατότητα διάδοσης τέτοιων ειδήσεων σε όλο τον κόσμο.

Οι ηλικιωμένοι είναι από τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, καθώς συχνά δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με τους ρυθμούς του ψηφιακού μετασχηματισμού που προκαλείται από την ταχεία εξέλιξη των τεχνολογιών στον τομέα των ΜΜΕ.

Ως εκ τούτου, η προστασία των πολιτών από την ευρεία παραπληροφόρηση, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική πρόκληση για την Ευρώπη στις μέρες μας.

Στόχος

Μέσω των Τεχνών (δύο από τους συνεργάτες του project ανήκουν στους τομείς Φωτογραφίας/ΜΜΕ και Κινηματογραφικής Παραγωγής), της Δημιουργικότητας (ένας συνεργάτης έχει εμπειρία στη διαχείριση και παραγωγή περιεχομένου στους τομείς ΙΤ και social media, καθώς και στη δημιουργία βιντεοπαιχνιδιών) και της Επιστημονικής Υποστήριξης από ένα συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο, το project FI.DO θα αναπτύξει καινοτόμες πρακτικές που στοχεύουν στην υποστήριξη της ανάπτυξης δεξιοτήτων τόσο των ηλικιωμένων όσο και των εκπαιδευτών τους (τέσσερις από τους συνεργαζόμενους οργανισμούς ασχολούνται με την εκπαίδευση ενηλίκων).

Τα target group του project

Η κύρια ομάδα – στόχος του project, αποτελείται από ηλικιωμένους που έχουν ήδη μια ελάχιστη γνώση της «ψηφιακής εποχής». Αυτή η γνώση, ωστόσο, πολύ συχνά προέρχεται μόνο από την πρακτική χρήση των σχετικών εργαλείων (smartphone, υπολογιστές κ.λπ.) και δεν υποστηρίζεται από ένα συγκεκριμένο θεωρητικό υπόβαθρο.

Συνολικά, το project FI.DO σχεδιάζει να συμπεριλάβει στις δράσεις του 180 ηλικιωμένους από τις τέσσερις συνεργαζόμενες χώρες που το απαρτίζουν (Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Σλοβενία). Η κύρια ομάδα – στόχος θα συμμετέχει στα τρία workshops (LiveLabs) που θα ξεκινήσουν από την Άνοιξη του 2022, και τα οποία θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη των κύριων εφαρμογών του.

Τι θα κάνουμε

Mέσα από τη συνεργασία των συμμετεχόντων στο project, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται, όπως ήδη σημειώθηκε, οργανισμοί που αφενός δραστηριοποιούνται στους χώρους της Τέχνης και της Δημιουργικότητας, αφετέρου ασχολούνται με την Εκπαίδευση Ενηλίκων, θα επιδιωχθούν οι παρακάτω στόχοι, μέσα σε μια χρονική περίοδο δύο ετών (2021 – 2023):

  1. Η δημιουργία μιας νέας μεθόδου εκπαίδευσης, η οποία θα δοκιμαστεί στην πράξη κατά τη διάρκεια ενός διαδραστικού workshop (LiveLab) με ηλικιωμένους συμμετέχοντες και εισηγητές ειδικούς της μαζικής επικοινωνίας (Μass Communication). Kατά τη διάρκειά του, θα συζητηθούν τα θέματα ενδιαφέροντος του project και θα ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου, μέσω απλών πρακτικών ασκήσεων. Η αρχική μορφή αυτής της νέας μεθόδου εκπαίδευσης, αναμένεται να είναι έτοιμη στα μέσα της Άνοιξης του 2022.
  2. Η δημιουργία ενός Εγχειρίδιου, το οποίο θα αποτελέσει βοηθητικό εργαλείο για το εκπαιδευτικό προσωπικό που εργάζεται στους τομείς της Διά Βίου Μάθησης και της Επιμόρφωσης Ενηλίκων. Στόχος είναι να εξοικειωθούν οι διδάσκοντες (-σες) με τη θεωρητική βάση της παραπάνω νέας εκπαιδευτικής μεθόδου ως τον Δεκέμβριο του 2022.
  3. Η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού videogame που θα συνδέεται με το κύριο αντικείμενο του project. Το συγκεκριμένο παιγνίδι, όπως και η μέθοδος εκπαίδευσης, θα δοκιμαστεί και θα αξιολογηθεί κατά τη διάρκεια ενός διαδραστικού workshop από τους ηλικιωμένους που θα συμμετάσχουν σε αυτό, και αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του Φθινοπώρου του 2022.

Οι εξειδικευμένοι στόχοι

  1. Η βελτίωση του ψηφιακού γραμματισμού (digital literacy) των ηλικιωμένων που θα συμμετέχουν στο project και πιο συγκεκριμένα η ενίσχυση της δεξιότητάς τους να αναγνωρίζουν και να διαχωρίζουν τις πραγματικές ειδήσεις από τις ψευδείς.
  2. Μακροπρόθεσμα, και μέσω της ευρείας διάδοσης των παραγόμενων εφαρμογών του, το project FI.DO στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του αρνητικού κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού αντίκτυπου του φαινομένου των ψευδών ειδήσεων στην Ευρώπη.

Πώς μπορείτε να συνεισφέρετε

Είτε ασχολείστε με ένα επάγγελμα που σχετίζεται με τα αντικείμενα του project (π.χ. ως δημοσιογράφος, καθηγητής / φοιτητής πανεπιστημίου) είτε είστε ενδιαφερόμενος πολίτης (ηλικιωμένος ή μη), μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς στο FI.DO.

Στείλτε μας ένα email για να μάθετε πώς ακριβώς μπορείτε να συνεργαστείτε μαζί μας: europe@aforismatoscana.net

Πώς μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το FI.DO

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες ή/και φωτογραφίες και λογότυπα για την προετοιμασία ενός ενημερωτικού άρθρου; Μπορείτε να στείλετε ένα email! Υπεύθυνος επικοινωνίας: Rok Vukcevic (Tηλ.: (+39) 050 2201288 – Fax: (+39) 050 2209491 – Εmail: info@aforismatoscana.net

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ PROJECT FI.DO

  • Πρόγραμμα χρηματοδότησης: Erasmus + Στρατηγικές Συνεργασίες για την Καινοτομία
  • Διάρκεια: 01/3/2021 – 28/2/2023
  • Υπεύθυνος έργου: Aforisma (Ιταλία)

Η Aforisma είναι ένας συνεταιρισμός που ειδικεύεται στη Διά Βίου Μάθηση. Είναι μέρος του δικτύου ACLI (Associazioni Cristiane dei Lavoratori Italiani – Ιταλική Εργατική Χριστιανική Ένωση). Διαθέτει διαπίστευση από την περιφερειακή διοίκηση της Τοσκάνης ως Πάροχος Κατάρτισης και από το ιταλικό Υπουργείο Εργασίας ως Οργανισμός Απασχόλησης. Από το 2008, η Aforisma ανέπτυξε έναν ειδικό τομέα δεξιοτήτων που σχετίζεται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας για άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ).

Συνεργάτες

  1. IDEC SA (Ελλάδα)  

Η IDEC είναι μια συμβουλευτική εταιρεία κατάρτισης, με έδρα τον Πειραιά. Οι δραστηριότητές της συνίστανται στην Κατάρτιση, στη Συμβουλευτική Διοίκησης, στη Διασφάλιση Ποιότητας και στην Αξιολόγηση και Ανάπτυξη λύσεων ICT, τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για το δημόσιο τομέα.

  1. Nexus Publications SA (Ελλάδα)

Η Nexus Publications A.E είναι η μεγαλύτερη εκδοτική εταιρεία με αντικείμενο τη φωτογραφία στην Ελλάδα. Συμμετέχει επίσης στη διοργάνωση εμπορικών εκθέσεων σχετικά με το Ιmaging (πάνω από 20 συνολικά, από το 1998, σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία).

  1. Rusaalka Films (Σλοβενία)

Ασχολείται με την παραγωγή ανεξάρτητων ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους από το 2016. Η διεθνής ομάδα της είναι αφοσιωμένη στην αφήγηση ιστοριών που έχουν σημασία και δεν μπορούν να μείνουν ανείπωτες!

  1. QZR srl (Ιταλία)

Ασχολείται με τους τομείς του Communication Design και του IT development. Ιδρύθηκε το 2013 ως ψηφιακός συνεργάτης των σημαντικότερων ιταλικών εταιρειών στον τομέα των σχολικών εκδόσεων, πραγματοποιώντας πειράματα και αναπτύσσοντας εφαρμογές για οργανισμούς όπως οι Zanichelli, Pearson και Mondadori.

  1. Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών και Οικονομικών στο Λοντζ (Πολωνία)

Ένα διαπιστευμένο ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο εκτός από τα παραδοσιακά πανεπιστημιακά προγράμματα (BA., MA, MSc, PhD) παρέχει επίσης μεταπτυχιακές σπουδές και μαθήματα για διάφορες κοινωνικές ομάδες.

  1. Λαϊκό Πανεπιστήμιο Zasavje (Σλοβενία)

Οργανισμός εκπαίδευσης ενηλίκων και Μη Κερδοσκοπική Δημόσια Υπηρεσία. Αποτελεί τον κύριο πάροχο υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης ενηλίκων στο Zasavje, για περισσότερο από μισό αιώνα.


Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;