Ενδιαφέρουν

OUT OF FOCUS: ANTI-TAΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Αύριο Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2023, στις 19.00, στο χώρο – γκαλερί της Λέσχης (Αγνώστου Στρατιώτου 3, πίσω από τη Ρωμαϊκή Αγορά) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μιλά ο Βασίλης Καρκατσέλης.

Ο γνωστός Εικαστικός καλλιτέχνης και επί σειρά ετών συνεργάτης του Photonet θα μιλήσει για την “καλή φωτογραφία”, την “επιμέλεια της παρουσίασης” και τη φωτογραφία σε “artist books”.

Την ομιλία συνοδεύει, σε έκθεση της μίας ημέρας, η παρουσίαση 15 βιβλίων του στον τοίχο και για ξεφύλλισμα. Είσοδος Ελεύθερη!

Λίγα λόγια για τα έργα

Άτυπες καταγραφές του ελάχιστου για την διαχείριση του οπτικού καθημερινού θορύβου. Οργανικές φορμαλιστικές λεπτομέρειες ενός άκρως εφήμερου σύμπαντος του χθες ή του σήμερα/τώρα.

Λεπτομέρειες ενός κόσμου πέραν της καθημερινότητας του πραγματικού και της κακώς νοούμενης ζωής, για μία φωτογραφία δίχως συναίσθημα αλλά προς το πνευματικό. Η φωτογραφία για τη φωτογραφία.

Όχι σειρές εικόνων ή αφηγήσεις, αλλά αυτόνομες εικόνες του τίποτε, του αθέατου. Πολύπλοκες αλλά αυτόνομες, κυρίως παραπληρωματικές ώστε η κάθε μία διατηρώντας την αυτονομία της στο σύνολο να δικαιούται την απόδραση ή την επανεισαγωγή στο ορατόριο, όπως σε μία φούγκα.

Για να μην υπάρχει κάτι διακοσμητικό στην τέχνη μου, για να μην υπάρχει κάτι να καταναλωθεί, λες και η οθόνη της κάμερας αποκρύπτει την πραγματικότητα (ποια πραγματικότητα άραγε;) από τον άνθρωπο, από τον θεατή.

Η λιτότητα της αφαίρεσης στον φόρτο της υπερπληροφόρησης αντίδραση και παγίδα.

Mini CV

O Βασίλης Καρκατσέλης είναι Εικαστικός. Γεννήθηκε στο Παλ. Φάληρο Αττικής, ζει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Έχει παρουσιάσει τη φωτογραφική, χαρακτική και ζωγραφική δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ διοργάνωσε σειρά πολυμορφικών δράσεων. Μέλος διάφορων δραστήριων καλλιτεχνικών ομάδων, εργάζεται για τη διάδραση των τεχνών. Διετέλεσε Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Εξέδωσε 14 βιβλία και αρθρογραφεί υποβάλλοντας ερωτήματα στο περιοδικό Φωτογράφος. Κατά το παρελθόν εξέδωσε 24 τεύχη του περιοδικού ΦΥΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΦΗ ΜΕ ΦΩΣ. Μέλος διάφορων δραστήριων καλλιτεχνικών ομάδων, εργάζεται για τη διάδραση των τεχνών. Τον απασχολεί τόσο η παραδοσιακή αντίληψη για τη φωτογραφία, όσο και το ταξίδι της πέραν των ορίων.

  • Εικόνες: Βασίλης Καρκατσέλης
 


Aρθρογράφος

Μαίρη Μελετζή

Απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Αγαπά την φωτογραφία, αφού από όλα τα μέσα έκφρασης, είναι το μόνο που ακινητοποιεί μια συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο. Η φωτογραφία είναι βασικό μέσο έκφρασής της και η έρευνα την συναρπάζει. Επιπλέον, ασχολείται με τον αθλητισμό.