Ενδιαφέρουν

ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

Θα φιλοξενηθεί μεταξύ 5-8 Ιανουαρίου 2024, με επίκεντρο το χωριό της Πετρούσας (κεφαλοχώρι του Δήμου Προσοτσάνης) υπό την καθοδήγηση του συνεργάτη μας επαγγελματία φωτογράφου Γιώργου Τσάφου, στα πλαίσια της παραδοσιακής γιορτής του Μπάμπιντεν. Τρεις θα είναι οι τυχεροί που θα επιλεγούν για συμμετοχή!

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αποτυπώσουν με μοναδικό τρόπο το ξεχωριστό διονυσιακό δρώμενο και να μυηθούν στη μυσταγωγική γιορτινή διάθεση των ημερών. Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν!

Το βιωματικό φωτογραφικό εργαστήρι θα έχει ως θέμα την ανθρωποκεντρική προσέγγιση και θα διακρίνεται από έντονα στοιχεία φωτορεπορτάζ και επιτόπιας καταγραφής, σε ένα χρονικό πλαίσιο που θα κατανέμεται τμηματικά καθόλη τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών.

Η συμμετοχή στο βιωματικό φωτογραφικό εργαστήρι είναι δωρεάν, ωστόσο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να μεριμνήσουν για τη διαμονή τους. Δεν θα υπάρχει κανενός είδους αμοιβή ούτε «από» ούτε «προς» τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετρούσας.

Η διαδικασία επιλογής
Το εργαστήρι απευθύνεται σε προχωρημένους ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους και λιγότερο σε αρχάριους φωτογράφους. Όσοι επιθυμούν μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στέλνοντας ένα δείγμα δουλειάς 10-12 φωτογραφιών (με τη μεγάλη πλευρά όχι μεγαλύτερη από 1200px) στο email pspetrousas@yahoo.gr μέχρι τις 5 Νοεμβρίου.

Ο εισηγητής του σεμιναρίου θα επιλέξει έως τρία (3) άτομα αξιολογώντας τα δείγματα δουλειάς και κρίνοντας με βάση την οπτική αντίληψη κάθε υποψήφιου. Καθώς πρόκειται για μια θεματική ενότητα ανθρωποκεντρικής-αφηγηματικής φωτογραφίας, θα ήταν καλό τα δείγματα δουλειάς να διαμορφωθούν πάνω σε αυτό το πλαίσιο και όχι λ.χ. σε θεματικές ενότητες φυσικού τοπίου, λήψης με drones κ.ο.κ. Τα άτομα που θα επιλεγούν θα ενημερωθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Διαδικτυακή Συνάντηση

Πριν την συνάντηση στο πεδίο θα διοργανωθεί μια διαδικτυακή συνάντηση με τον εισηγητή η οποία θα συνδυαστεί και με μια ενημέρωση για το έθιμο όπου θα συμμετέχουν ένας ανθρωπολόγος και ένας από τους οργανωτές του εθίμου. Η συνάντηση αυτή θα έχει ως επιδίωξη την πιο άμεση προσαρμογή των επιλεχθέντων στο κλίμα και στο περιβάλλον του Μπάμπιντεν.

Σκοπός
Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι να συμβάλλει στην υλοποίηση μιας φωτογραφικής έκθεσης που σχεδιάζεται να γίνει σε περίπου ένα χρόνο από τώρα. Ως εκ τούτου, όσοι συμμετάσχουν στο φωτογραφικό εργαστήρι θα κληθούν, εφόσον το επιθυμούν, να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια υποβάλλοντας κάποιες από τις φωτογραφίες τους, οι οποίες θα εκτεθούν στο κτίριο του Συλλόγου στην Πετρούσα.

Ο εισηγητής

Ο συνεργάτης μας Γιώργος Τσάφος είναι επαγγελματίας φωτογράφος που ειδικεύεται στην ταξιδιωτική και ανθρωποκεντρική φωτογραφία. Τα τελευταία 15 χρόνια ασχολείται επισταμένα με τη φωτογραφική αποτύπωση παραδοσιακών εθίμων και λαϊκών δρώμενων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Aκολουθούν χαρακτηριστικές λήψεις του από το συγκεκριμένο δρώμενο!