Ενδιαφέρουν

ΤO TWITTER “ΜΑΡΚΑΡΕΙ” ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Αυστηροποιούνται τα πλαίσια ορθής χρήσης!

Μετά από τα νέα που αφορούν στην αντιμετώπιση των fake news από πλευράς Instagram, το Twitter μόλις ανακοίνωσε τη δική του πολιτική σχετικά με την επισήμανση και την προειδοποίηση των χρηστών αναφορικά με φωτογραφίες και βίντεο που έχουν “αλλοιωθεί παραπλανητικά”.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στο blog και σε ένα tweet / βίντεο που κυκλοφόρησε από το λογαριασμό @TwitterSafety:

Συγκεκριμένα, αναφέρεται: “γνωρίζουμε ότι ορισμένα Tweets περιλαμβάνουν χειραγωγημένες φωτογραφίες ή βίντεο που ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβη στους χρήστες. Σήμερα, εισάγουμε έναν νέο κανόνα και μια ειδοποίηση που θα ενημερώνει το κοινό για την προέλευση των εν λόγω Tweets”.

Ο ίδιος ο κανόνας είναι αρκετά απλός:

Δεν επιτρέπεται να (δια)μοιράζεστε παραπλανητικά ή χειραγωγούμενα μέσα (εικόνες και βίντεο) που ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβη. Επιπλέον, μπορούμε να επισημάνουμε παρόμοια Tweets που περιέχουν χειραγωγούμενα μέσα για να βοηθήσουμε τους χρήστες να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις πηγές της ενημέρωσής τους.

Οι “παραπλανητικές” εικόνες και βίντεο θα αξιολογούνται με βάση τρία κριτήρια:

  • Τα μέσα είναι συνθετικά (= αλλοιωμένα με τη βοήθεια «έξυπνου» υπολογιστικού συστήματος) ή είναι χειραγωγούμενα;
  • Τα μέσα γίνονται share με παραπλανητικό τρόπο;
  • Μπορεί το περιεχόμενό τους να επηρεάσει τη δημόσια ασφάλεια ή να προκαλέσει κάποια σοβαρή βλάβη;

Όταν κάτι έχει αναγνωριστεί ως “σημαντικά και παραπλανητικά τροποποιημένο ή κατασκευασμένο”, το Twitter θα προβαίνει σε ένα ή περισσότερα από τα κάτωθι βήματα:

  • Επισήμανση του Tweet με ετικέτα.
  • Προειδοποίηση των χρηστών προτού κάνουν share ή βάλουν Like στο Tweet.
  • Μείωση της προβολής του Tweet στο Twitter και/ή αποκλεισμού του από τη λίστα των προτεινόμενων.
  • Παροχή πρόσθετων πληροφοριών ή διευκρινίσεων, που θα είναι διαθέσιμες, και θα μεταβαίνει τον χρήστη μέσω εξωτερικού συνδέσμου π.χ. σε μια άλλη σελίδα.

Ο νέος κανόνας έχει τεθεί σε ισχύ από τις 5 Μαρτίου, οπότε ίσως ορισμένοι έχετε παρατηρήσει την εμφάνιση ειδοποιήσεων όταν πάτε να δημοσιεύσετε μια νέα φωτογραφία ή βίντεο.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη νέα πολιτική του Twitter, πατήστε εδώ.

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Kon Karampelas – Unsplash
 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.