Ενδιαφέρουν

ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΦΩΤΙΖΕΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

…και μπορεί να φωτογραφηθεί!

Εσείς γνωρίζατε ότι το σώμα μας παράγει φωτόνια, το φως των οποίων, μάλιστα, με την κατάλληλη κάμερα και σε συνθήκες απόλυτου σκότους, μπορεί να γίνει ορατό και να αποτυπωθεί;

Με οδηγό το άρθρο του nationalgeographic.com, και την έρευνα της ομάδας ερευνητών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας στο Tohoku της Ιαπωνίας, αναδημοσιεύουμε την είδηση αυτού του πολύ ιδιαίτερου φυσικού φαινομένου, που έχει και φωτογραφικό ενδιαφέρον!


Αυτή η περίεργη ανακάλυψη, της βιοφωταύγειας (της ικανότητας ενός έμβιου οργανισμού να λάμπει) και ειδικότερα του ανθρωπίνου σώματος, έγινε κατά τη διάρκεια μιας μελέτης το 2009 από μια ομάδα Ιαπώνων ερευνητών με επικεφαλής τον Masaki Kobayashi.

Εάν θέλετε να μάθετε τι είναι η βιοφωταύγεια, μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω εκπαιδευτικό video:

Το πείραμα της έρευνας

Πέντε άνδρες εθελοντές αφού έβγαλαν τα ρούχα τους και καθάρισαν το δέρμα τους, μπήκαν σε έναν σφραγισμένο θάλαμο απόλυτου σκοταδιού για 20 λεπτά. Η διαδικασία επαναλαμβανόταν κάθε 30 ώρες μεταξύ 10πμ και 10μμ. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια εξαιρετικά ευαίσθητη κάμερα η οποία διατηρείτο στους -120ºC και η οποία μπορούσε να ανιχνεύσει μεμονωμένα φωτόνια.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα σώματα των ατόμων λάμπουν εκπέμποντας φωτόνια ορατού φωτός καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, σε έναν συγκεκριμένο ρυθμικό κύκλο. Τα περισσότερα φωτόνια εκπέμπονταν από το μέτωπο, τα μάγουλα και τον λαιμό, χρονικά γύρω στις 4 μ.μ. το απόγευμα, ενώ τα λιγότερα φωτόνια παρατηρήθηκαν αργά τη νύχτα.

https://www.youtube.com/watch?v=IBAZW4THOxs

Η διαταραχή του ύπνου των ατόμων διέκοψε τον ρυθμό της εκπομπής του φωτός, οδηγώντας τούς ερευνητές στο συμπέρασμα ότι ο ρυθμός συνδέεται άμεσα με το εσωτερικό ρολόι του σώματος. Πιστεύουν ότι τα φωτόνια εκπέμπονται από χημικές αντιδράσεις που παράγουν ελεύθερες ρίζες – όταν τα μόρια που εμπλέκονται στις αντιδράσεις αλληλεπιδρούν με φθοροφόρα (χημικές ενώσεις που μπορούν να εκπέμπουν φωτόνια), αυτό που προκύπτει είναι το ορατό φως.

Οι ζωντανοί οργανισμοί όπως οι φωτοσκώληκες, οι πυγολαμπίδες και το πλαγκτόν αποτελούν δημοφιλή φωτογραφικά θέματα καθώς λάμπουν σε “κανονικές” συνθήκες φωτισμού.

Η βιοφωταύγεια όμως του ανθρωπίνου σώματος είναι 1.000 φορές λιγότερο έντονη και διακριτή στο ανθρώπινο μάτι. Αυτό όμως δεν αποκλείει στο μέλλον να κατασκευαστούν, αρκετά ικανές και ευαίσθητες κάμερες μαζικής χρήσης, οι οποίες θα μπορούν να τραβούν εξωπραγματικές φωτογραφίες!

  • Φωτό στην κορυφή: © 2009 Kobayashi et al.
 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.