Ενδιαφέρουν

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. καταγγέλλει το τελευταίο περιστατικό στη συγκέντρωση, για τα Τέμπη, την περασμένη Πέμπτη 16/3/23 στο Σύνταγμα: χειροβομβίδα κρότου λάμψης εξερράγη δίπλα στο Νίκο Χριστοφάκη, με αποτέλεσμα να διαγνωστεί με απώλεια ακοής σε ποσοστό 55%! Όλα αυτά, 3 μόνο ημέρες μετά την καταγγελία της Ε.Φ.Ε. για τραυματισμό άλλου φωτοειδησεογράφου (του Γιάννη Λιάκου) με τον ίδιο ακριβώς τρόπο!

Ακολουθεί καταρχάς η ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, που εκδόθηκε στις 21/3/23.


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει το τελευταίο περιστατικό αστυνομικής βίας κατά δημοσιογράφου, στην συγκέντρωση για τα Τέμπη την περασμένη Πέμπτη στο Σύνταγμα. Χειροβομβίδα κρότου λάμψης εξερράγη δίπλα στο συνάδελφο Νίκο Χριστοφάκη ο οποίος κάλυπτε δημοσιογραφικά την συγκέντρωση, με αποτέλεσμα να διαγνωστεί με απώλεια ακοής σε ποσοστό 55%.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που η αλόγιστη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης από τις αστυνομικές δυνάμεις έχουν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό συναδέλφων, γεγονός που πέρα από το ότι θέτει σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα αποτελεί εμπόδιο στην άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και κατ’ επέκταση στην πληροφόρηση των πολιτών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό του συναδέλφου σε οτιδήποτε χρειαστεί και διαμαρτύρεται για άλλη μια φορά για τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Θυμίζουμε πως τρεις (3) ημέρες μόνο πριν (18/3/23) η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας είχε προχωρήσει σε δική της καταγγελία με αφορμή τραυματισμό άλλου φωτοειδησεογράφου (του Γιάννη Λιάκου) με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στην πορεία της Γενικής Απεργίας της 16ης Μαρτίου στο Σύνταγμα! Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:


Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος
Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ
Η πρώτη, πριν λίγες μέρες, σε αντίστοιχο συλλαλητήριο η χειροβομβίδα κρότου λάμψης στόχευσε (συμπτωματικά;) φωτορεπόρτερ στην κοιλιακή χώρα με αποτέλεσμα εγκαύματα. Η δεύτερη, πριν ακόμα πιο λίγες μέρες, κρότου λάμψης στόχευσε (συμπτωματικά;) φωτορεπόρτερ στο κεφάλι με μερική απώλεια ακοής. Η επόμενη, ίσως σε σημείο που θα τον οδηγήσει ή στην παραλυσία ή στα ουράνια;
Παρότι έχουμε καταγγείλει με πολλούς τρόπους και για πολλοστή φορά τις συγκεκριμένες Αστυνομικές Δυναμεις (ΥΑΤ-ΥΜΕΤ) για τις απαράδεκτες επινοήσεις τους να στοχεύουν τους φωτορεπόρτερ, παρότι έχουμε προβεί σε πολλές καταγγελίες προς τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, μήπως και υπάρξει κάποια στιγμή έστω και μια ποινή, εν τούτοις οι συγκεκριμένες Αστυνομικές Δυνάμεις δεν πτοούνται ούτε από καταγγελιες ούτε απο υποδείξεις, συνεχίζουν το «θεάρεστο» έργο τους.
Η επόμενη φορά όμως θα είναι τελείως διαφορετική.
Ας αντιληφθούν οι επικεφαλής της αστυνομίας και ειδικά των συγκεκριμένων Μονάδων, ότι ο φωτορεπόρτερ την ώρα της παρουσίας του στο ρεπορτάζ ασκεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ που απορρέει και προστατεύεται από το Συνταγμα, δηλαδή την ελευθερία της ενημέρωσης.
Είναι η πολλοστή φορά που κλείνουμε μια ανακοίνωση – καταγγελία με τη φράση «ας είναι η τελευταία φορά».
Σήμερα όμως αρνούμαστε να κλείσουμε με αυτή την επαναλαμβανόμενη φράση.
ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ότι αν δεν υπάρξουν έρευνες, ευθύνες και ποινές θα απαντήσουμε με διαφορετικό τρόπο.
Και για να είμαστε και εντός πλάνου, ο συνάδελφος Γιάννης Λιάκος υπέστη, σύμφωνα με την διάγνωση του Ιατρικού Επιτελείου (ΩΡΛ) του Νοσοκομείου «Η Παμακάριστος» που εισήχθη για εξετάσεις, «κάκωση ακουστικού νεύρου – τυμπάνου».
Ο φωτορεπόρτερ υποβλήθηκε σε ακοόγραμμα με διάγνωση απώλειας ακοής και του χορηγήθηκε θεραπευτική αγωγή για πέντε ημέρες.
Μικρό το κακό, αφού υπάρχει και δεύτερο τύμπανο…
Ως Εδώ.

 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.