Ενδιαφέρουν

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ: ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΧΤΕΣ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Π.Ο.Φ. ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Κ.Φ.Α. ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ!

Ενημερωθείτε για όλα όσα ιδιαίτερα σημαντικά έγιναν κατά τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας!

Aκολουθεί καταρχάς η ανακοίνωση (με ημερομηνία 3/4/23)  που λάβαμε από την Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας σχετικά με τη συνάντηση μελών της με τον Υ.ΠΡΟ.ΠΟ. Τάκη Θεοδωρικάκο!


Συνάδελφοι,

Σήμερα 3/04/2023 μετά από αλλεπάλληλες επιστολές και παρεμβάσεις και ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή οι πληροφορίες που παίρναμε ήταν πως ο Υπουργός και ο Γ.Γ. δεν είναι στο υπουργείο, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησής μας ο υπουργός κος Θεοδωρικάκος δέχτηκε αντιπροσωπεία της ΕΚΦΑ παρόντος και του Γ.Γ. κου Καραμαλάκη.

Αφού του εκθέσαμε τις ανησυχίες μας για τα δεδομένα που αφήνει ανοικτά η πρόσφατη ΚΥΑ μας ξεκαθάρισε πως δεν είναι απλά πρόθεση της παρούσας κυβέρνησης αλλά απόφασή της οι φωτογραφίες της αστυνομικής ταυτότητας να λαμβάνονται και στα αστυνομικά τμήματα όπου θα τοποθετηθούν κάμερες και στην πιο ακριτική περιοχή μέχρι και το τελευταίο χωριό, όπως ανέφερε.

Αφού άκουσε την επιχειρηματολογία μας δεσμεύτηκε πως θα παγώσει το ζήτημα μέχρι τις εκλογές, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά μέχρι τις εκλογές δεν θέλει κινητοποιήσεις και θέλει ησυχία.

Σε περίπτωση που με την επόμενη κυβέρνηση βρεθεί και πάλι στην ίδια θέση, δεσμεύτηκε να μας ξανακαλέσει προκειμένου να βρούμε μια φόρμουλα που θα εξυπηρετεί τους πολίτες χωρίς να αφήνει έξω τους φωτογράφους. Αν υπάρξει άλλη κυβέρνηση και άλλος υπουργός θα διαπραγματευτείτε με αυτούς μας είπε χαρακτηριστικά.

Συνάδελφοι, παραμένουμε αταλάντευτοι στην αρχική μας επιδίωξη που δεν είναι άλλη από τη διατήρηση των φωτογραφιών αστυνομικής ταυτότητας και κρατικών εγγράφων στους επαγγελματίες φωτογράφους και με τον συλλογικό αγώνα μας και με κινητοποιήσεις και πολύ φασαρία, γιατί μόνο έτσι ακουγόμαστε, θα τις διεκδικήσουμε ως το τέλος.

Παραμένουμε συσπειρωμένοι στις ενώσεις μας και ενωμένοι δίνουμε τον αγώνα για το εισόδημά μας.

Το Δ.Σ. της Ε.Κ.Φ.Α.


Η Π.Ο.Φ. για τις κινητοποιήσεις της Δευτέρας 3/4/23

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της σχετικής ανακοίνωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων!


Αθήνα, 3 Απριλίου 2023

Μαζικές ήταν οι κινητοποιήσεις των επαγγελματιών φωτογράφων με θέμα την κίνηση της Κυβέρνησης να τροποποιήσει αυθαίρετα την Κ.Υ.Α. υπ. αριθμό 8200/0297647/2018.

Τα σωματεία μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων προχώρησαν σήμερα 3 Απριλίου 2023 σε μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα, όπως είχαν αποφασίσει
στις 20 Μαρτίου, σε Συνέλευση της
Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων και είχε ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων σε συνέντευξη τύπου στις 28 Μαρτίου.

Με τη μαζική τους συμμετοχή οι επαγγελματίες φωτογράφοι από όλη την Ελλάδα καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη λήψη της φωτογραφίας για τα νέα τύπου δελτία αστυνομικής ταυτότητας, μέσω της τροποποίησης της Κ.Υ.Α. υπ. αριθμό 8200/0-297647/2018, η οποία αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για τη λήψη των φωτογραφιών ταυτοτήτων μέσα στα αστυνομικά τμήματα από αστυνομικούς ή στην ανάθεση σε εταιρεία ή συγκεκριμένους επαγγελματίες, εντός του αστυνομικού τμήματος, δημιουργώντας μονοπωλιακές καταστάσεις και θέτοντας σε κίνδυνο τις χιλιάδες φωτογραφικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα και την εργασία των πάνω από 8.000 αυτοαπασχολούμενων και εργαζόμενων στον φωτογραφικό κλάδο.

Πέρα του ότι θα υπάρχει οικονομική απώλεια για το κράτος από τις μειωμένες εισροές από ΦΠΑ και Άμεση Φορολογία από τις φωτογραφικές επιχειρήσεις, η συγκεκριμένη κίνηση θα οδηγήσει σε κλείσιμο εκατοντάδες φωτογραφικές επιχειρήσεις, στερώντας από τους πολίτες εκατοντάδες από τα 3000 σημεία φωτογράφισης σε όλη τη χώρα, τα οποία εξασφαλίζουν στον πολίτη εύκολη πρόσβαση, γρήγορη εξυπηρέτηση και δυνατότητα επιλογής ανάλογα με την τιμή των υπηρεσιών.

Οι επαγγελματίες φωτογράφοι οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί με ειδικά σεμινάρια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων στη χρήση του myphoto, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, εξασφαλίζουν την ποιότητα της δημιουργίας φωτογραφίας ταυτότητας, το οποίο σημαίνει μη ύπαρξη καθυστερήσεων στην έκδοση ταυτότητας για τους πολίτες και αποφυγή επιπλέον φόρτου εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους (λήψη, συντήρηση μηχανημάτων, επεξεργασία και μεταφόρτωση στο myphoto).

Επιπλέον, σε δύσκολες περιπτώσεις πολιτών με ειδικές ανάγκες όπως ΑΜΕΑ και υπερήλικες οι φωτογράφοι εξυπηρετούν στο σημείο που βρίσκεται ο πολίτης, όπως σπίτια και κέντρα υγείας.

Απαιτούμε την αφαίρεση της φράσης «δύναται να λαμβάνεται απευθείας από τις αρχές έκδοσης» η οποία έχει προστεθεί στην τροποποίηση της Κ.Υ.Α. υπ. αριθμό 8200/0297647/2018 και η οποία προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον των φωτογράφων και των επιχειρήσεών τους.

Ο Πρόεδρος Ηρακλής Σολιόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας Σπύρος Διαμαντόπουλος

 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.