Ενδιαφέρουν

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Ε.Ε.Α. ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟ.ΠΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ – H ΕΚΦΑ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ!

Τι αναφέρεται στο κείμενο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Ποιες δράσεις αποφασίστηκαν από την Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας & πότε πραγματοποιούνται!

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Οικονόμου ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου θέτει το ζήτημα της επικείμενης αφαίρεσης της φωτογραφίας ταυτότητας από τον κλάδο των φωτογράφων, που εκτιμάται από τους επαγγελματίες ότι θα πλήξει σοβαρά μεγάλο μέρος των φωτογραφείων.

Στην επιστολή παρουσιάζεται το μείζον αυτό ζήτημα για σημαντικό αριθμό μελών του Ε.Ε.Α. -άνω των 1.000- και ζητείται συνάντηση με τον Υπουργό προκειμένου να συζητηθεί αναλυτικότερα και να αναζητηθούν λύσεις.

Ακολουθεί το κείμενό της:


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εκπροσωπεί άνω των 1.000 επιχειρήσεων που ανήκουν στον Κλάδο των επαγγελματιών φωτογράφων. Τους τελευταίους μήνες έχουμε γίνει αποδέκτες της διαμαρτυρίας των μελών του ΕΕΑ αναφορικά με το ζήτημα της φωτογραφίας ταυτότητας και της επικείμενης αφαίρεσής της από τον Κλάδο των φωτογράφων.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που μας έχουν γνωστοποιήσει οι εκπρόσωποι του Κλάδου, η φωτογραφία της αστυνομικής ταυτότητας αποτελεί ένα σοβαρό ποσοστό της δραστηριότητας και του τζίρου των φωτογραφείων. Τυχόν αφαίρεση της δραστηριότητας αυτής από τα φωτογραφεία, θα θέσει άμεσα σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα μεγάλου αριθμού εξ αυτών.

Συγκεκριμένα, με βάση την από Φεβρουαρίου 2023 σχετική ΚΥΑ, οι αρμόδιες Αρχές (αστυνομικά τμήματα) θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να φωτογραφίζουν τους Πολίτες που προσέρχονται να εκδώσουν ή να αντικαταστήσουν την αστυνομική τους ταυτότητα. Δηλαδή μια αμιγώς εμπορική δραστηριότητα θα περιλαμβάνεται πλέον στα καθήκοντα των αστυνομικών οργάνων, επιβαρύνοντας σημαντικά το (ήδη ελλιπές) προσωπικό των αστυνομικών τμημάτων με εμπορική δραστηριότητα που έως σήμερα καλύπτεται πλήρως από τον Κλάδο των επαγγελματιών φωτογράφων.

Μάλιστα η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν θα παρέχεται από όλα τα αστυνομικά τμήματα αλλά από μερίδα αυτών, όπως συμβαίνει σήμερα με τα διαβατήρια. Συνεπώς θα επιβαρυνθεί και η ποιότητα εξυπηρέτησης των Πολιτών, αφού οι επιλογές τους θα μειωθούν δραστικά.

Η βίαιη αφαίρεση σημαντικού και κρίσιμου όγκου εργασιών από τα φωτογραφεία, χωρίς καμία πρόνοια για αποζημίωση αυτών, θα έχει σειρά από δυσμενείς συνέπειες, άμεσες και έμμεσες.

  • Άμεσα μεγάλος αριθμός φωτογραφείων θα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, στην αποπληρωμή επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει, σε ρυθμίσεις οφειλών του παρελθόντος που εξυπηρετεί, με προφανές αποτέλεσμα την πτώχευση σωρείας επιχειρήσεων.
  • Σημαντικός αριθμός εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές θα οδηγηθεί στην ανεργία.
  • Θα υπάρχει μείωση της εμπορικής δραστηριότητας και του εισπραττόμενου ΦΠΑ.
  • Σημαντικός αριθμός νέων φωτογράφων που σπουδάζουν σε τμήματα του ΠΑΔΑ και σε σχολές φωτογραφίας θα αντιμετωπίσουν ένα αδιέξοδο, καθώς η φωτογραφία της ταυτότητας είναι δεδομένο επί δεκαετίες στον Κλάδο και ξαφνικά εξαφανίζεται.

Σε κάθε περίπτωση η αφαίρεση ενός τόσο σημαντικού όγκου εργασιών από έναν σημαντικό Κλάδο θα πρέπει να συμβεί μετά από διαβούλευση και συναίνεση, προς αποφυγή των καταστροφικών συνεπειών που προβλέπονται από μια τέτοια ενέργεια.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με δεδομένη την τεράστια σημασία του ζητήματος για σημαντικό αριθμό μελών του Ε.Ε.Α. αιτούμαστε μια συνάντηση μαζί σας ώστε να μπορέσουμε να σας εκθέσουμε τις θέσεις των μελών μας αλλά και το σημαντικό όφελος της Πολιτείας με την μη εφαρμογή της εν λόγω απόφασης.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Πρόεδρος Ε.Ε.Α. – Επίτιμος Διδάκτωρ ΠΑ.ΠΕΙ.


Η Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας ανακοίνωσε (3/9/23) από την πλευρά της τα εξής:

Συνάδελφοι,

Μετά τις συνεδριάσεις των συνδικαλιστικών μας οργάνων (Π.Ο.Φ. Σάββατο 02/09/2023 στις 09:30 και Ε.Κ.Φ.Α. 03/09/2023 στις 14:30) αποφασίστηκαν τα εξής:

  1. Στην συνεδρίαση των αντιπροσώπων της Π.Ο.Φ. αποφασίστηκε την Τετάρτη 13/09/2023 να πραγματοποιηθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στην Δ.Ε.Θ. στις 18:00. Στη συγκέντρωση θα πάρουν μέρος συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα.
  2. Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.Κ.Φ.Α. αποφασίστηκε την Τετάρτη 06/09/2023 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα στις 18:00 και στη συνέχεια πορεία μέχρι το υπουργείο Οικονομικών όπου θα επιδιωχθεί συνάντηση και θα κατατεθούν προτάσεις και υπόμνημα με τα αιτήματα του κλάδου.

Καλούνται όλοι οι Επαγγελματίες Φωτογράφοι να συμμετέχουν στις παραπάνω κινήσεις που αποφάσισαν τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου.

Το Δ.Σ. της Ε.Κ.Φ.Α.


 


Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.