Εσείς γνωρίζατε πως υπάρχει μια (ίσως η τελειότερη!) φωτογραφική κάμερα που τη διαθέτουμε όλοι (ή σχεδόν όλοι) εκ γενετής και δωρεάν;
Μιλάμε φυσικά για την όραση! Ακολουθούν συγκεκριμένα στοιχεία που καταδεικνύουν το πώς λειτουργεί το ανθρώπινο μάτι, σε σύγκριση με μια Full Frame φωτογραφική μηχανή:
- Έχει αντιστοιχία φακού σε 22.3 mm ανά μάτι, άλλα σε συνδυασμό με την εικόνα από τα δυο μάτια υπολογίζεται σε 43mm!
- Οι αντίστοιχες τιμές διαφράγματος (F-Stops) που μπορεί το μάτι να έχει, είναι περίπου f/8.3 όταν βρίσκεται σε μέρος με δυνατές φωτιστικές συνθήκες, και ανοίγει περίπου f/2.1 στο σκοτάδι.
- Έχει ευαισθησία ISO από 1 έως περίπου 800-1000 (ανάλογα τον άνθρωπο).
- Όσον αφορά την ταχύτητα κλείστρου, το ανθρώπινο μάτι μπορεί να εντοπίσει εύκολα λάμψεις φωτός από 1/100ο του δευτερολέπτου, και κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες μικρότερη από 1/200ο του δευτερολέπτου, ανάλογα με το φως του περιβάλλοντος και τον άνθρωπο.
- Έχει δυνατότητα για 576 megapixels (αν και τα 7 είναι αυτά που “μετράνε”, λόγω του κεντρικού πεδίου όρασης)
- Έχει δυναμικό εύρος (EV) 20-24 stop περίπου (ανάλογα τον άνθρωπο) δείχνοντας καταπληκτική δυνατότητα HDR σε δύσκολες φωτιστικές συνθήκες μεγάλων αυξομειώσεων στη φωτεινότητα του περιβάλλοντος.
- Tέλος (και βασικότερο!): όλα τα παραπάνω, μας δίνουν μια εικόνα -αντίστοιχα- επεξεργασμένη σε έναν ΥΠΕΡ-υπολογιστή, με HDR, focus stacking και image stitching, που έχουν γίνει από ένα τέλειο επεξεργαστή εικόνας, o οποίος, επιπρόσθετα, έχει δώσει έμφαση στα σημεία που μας ενδιαφέρουν σε αυτή την εικόνα. Αυτή η post-process επεξεργασία γίνεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο!
…και να φανταστεί κανείς ότι προσπαθούμε να αποτυπώσουμε τις εικόνες του μυαλού μας, με μηχανήματα τεχνολογικώς υποδεέστερα. Άραγε η εικόνα που έχουμε στο κλικ της μηχανής μας πόσο διαφέρει στην πραγματικότητα για τον καθένα μας οπτικά ή σαν αντίληψη στο μυαλό του;