Ενδιαφέρουν

IN MEMORIAM: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΛΙΟΣ

Έφυγε πλήρης ημερών στα 95 του χρόνια.

Ο Τάκης Γκαλαΐτσης είχε παρουσιάσει στο faretra.info ένα αφιέρωμα για το “μεγάλο πορτρετίστα του φωτογραφικού φακού” στις 10 Μαρτίου 2018.

Από αυτό παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα σημεία:


Ο  φωτογράφος Χρήστος Τσέλιος γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1927 στο βλάχικο χωριό Άνω Γραμματικό (Gramaticova di nsus) του νομού Πέλλας, στα 1.200 μέτρα ψηλά στο Βέρμιο, κοντά στην Έδεσσα. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος και   είχε πέντε  αδέλφια. Ως την ηλικία των είκοσι χρόνων ζούσε στη γενέτειρά του.

Οι γονείς του και το άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον  ήθελαν να τον κάνουν ζωγράφο, γιατί διέβλεψαν σε αυτόν, από πολύ μικρή ηλικία, ανάλογες καλλιτεχνικές τάσεις. Ο νεαρός Χ. Τσέλιος όμως διάβασε ένα βιβλίο με τη βιογραφία ενός μεγάλου και καταξιωμένου  ζωγράφου, που εν ζωή ζούσε στην αφάνεια και μια μίζερη ζωή, και αναγνωρίστηκε μόνο μετά θάνατο. Το γεγονός αυτό τον απέτρεψε από τη ζωγραφική στην οποία είχε τεράστιο ταλέντο.

Συγκυρίες τον προσανατόλισαν προς την τέχνη της φωτογραφίας.  Μια θεία του τον γνώρισε, το 1947, με έναν φωτογράφο της Θεσσαλονίκης. Στην πρώτη επαφή, ο θεσσαλονικιός φωτογράφος του είπε ότι για να μάθει την τέχνη απαιτείται μια πενταετία τουλάχιστο. Αυτό απογοήτευσε το οικογενειακό περιβάλλον του Χ. Τσέλιου που έβλεπε την ενασχόληση με τη φωτογραφία ως άμεσο μέσο βιοπορισμού. Όχι όμως και τον Χ. Τσέλιο. Στρώθηκε στη δουλειά και κυρίως στη μελέτη βιβλίων σχετικών με τη φωτογραφία και σε πέντε μήνες εξελίχτηκε σε επαγγελματία φωτογράφο, με υψηλή ειδίκευση στο  ρετουσάρισμα (retouche). Αυτό τον έκανε, αν και νέο, περιζήτητο στη Θεσσαλονίκη <…>

H Eιρήνη Παππά φωτογραφημένη από τον Χρήστο Τσέλιο.

Στην Αθήνα κατέβηκε  το 1951, τα Χριστούγεννα. Ένας φωτογράφος από Θεσσαλονίκη άνοιξε φωτογραφείο στην Αθήνα και είχε ανάγκη από  βοηθό <…> Συνεταιρίστηκε μαζί του ως το Μάρτη του 1952. Ήδη από το 1953 είναι από τα πρώτα μέλη της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (ΕΦΕ). Μέσα από το φορέα αυτό, τις περισσότερες φορές, θα ξεκινήσει αργότερα τη μεγάλη καλλιτεχνική του δραστηριότητα. Ως το 1964 εργάστηκε ως φωτογράφος συνεταιρικά στην Αθήνα <…> Το 1964 άνοιξε το αποκλειστικά δικό του φωτογραφείο, στην ίδια πλατεία, Πατησίων 154,  το οποίο υπάρχει και σήμερα, και συνεχίζει τη φωτογραφική του τέχνη ο γιος του Γιώργος.

Ο Χρήστος Τσέλιος ειδικεύτηκε κυρίως στο πορτρέτο και από πολλούς θεωρείται ο πιο μεγάλος πορτρετίστας του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα <…> το όνομά του έχει ταυτιστεί με τη δύσκολη τεχνοτροπία  High Key <…> Πίστευε ότι η πιο σημαντική ιδιότητα της φωτογραφίας είναι η μεταμόρφωση του κοινότυπου. Με αφόρμηση αντικείμενα της καθημερινότητας μας έδωσε φωτογραφικά έργα ύψιστης καλλιτεχνικής αξίας <…>

Συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη και στην Αμερική,  που να μη έλαβε μέρος σε εκθέσεις <…>Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το γεγονός ότι στη μακρόχρονη σταδιοδρομία του τιμήθηκε επανειλημμένα στις πολιτιστικές πρωτεύουσες του κόσμου: Παρίσι, Βιένη, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Βουκουρέστι, Βερολίνο, Μόσχα, Άμστερνταμ, Λισαβόνα, Μπουένος Άιρες, Ρίο ντε Τζανέιρο, Χονγκ-Κονγκ, Μιλάνο κ.α. Στο  διάστημα αυτό έλαβε περίπου πενήντα – εξήντα (50-60) μετάλλια (χρυσά, αργυρά, χάλκινα) και πάνω από πενήντα (50) τιμητικά διπλώματα, βραβεία, πλακέτες,  επαίνους και ποικίλες διακρίσεις.

Ο ίδιος ο δημιουργός δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τον αριθμό των φωτογραφιών που τράβηξε. Οι επίσημες πόζες έχουν ξεπεράσει τον αύξοντα αριθμό των 10.000 <…> Στη μακρόχρονη επαγγελματική του σταδιοδρομία φωτογράφησε πολιτικούς, ηθοποιούς, ανθρώπους του πολιτισμού, των γραμμάτων, επώνυμους και ανώνυμους.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα με ένα κλικ εδώ!

 

 






Aρθρογράφος

Μενέλαος Μελετζής

Διδάκτορας Επιστημών του Πανεπιστημίου του Νovisad (Σερβία) και επιστημονικός συνεργάτης του University of Applied Arts Belgrade, στον τομέα New Media. Είναι τ. Τακτικός Επίκουρος καθηγητής Φωτογραφίας στο τμήμα Γραφιστικής του Α-ΤΕΙ Αθήνας. Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων για τη φωτογραφία επί 40 και πλέον χρόνια. Έχει συμμετάσχει με εικόνες του σε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει παραστεί ως κριτής σε διεθνείς και ελληνικούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων- Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Εκδοτών Περιοδικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FAEP).