Ενδιαφέρουν

“ΝΕΑ ΕΚΦΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ”: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ

Διαβάστε το πλήρες κείμενο!

Το σχετικό δελτίο τύπου που λάβαμε από τον επικεφαλής του συνδυασμού Βασίλη Στάμο, ενόψει των επικείμενων έκτακτων εκλογών της Ένωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας, αναφέρει τα εξής: 


Συνάδελφοι,

Όλοι εμείς που αποτελούμε και συμμετέχουμε στον Συνδυασμό ΝΕΑ ΕΚΦΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ θέλουμε και θα επιδιώξουμε πραγματικά την δημιουργία μιας Ένωσης με εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα από αυτόν που είχε στο παρελθόν. Μια ΕΚΦΑ που θα έχει τις θέσεις και τις απόψεις της, αλλά και θα προσπαθεί να τις επιβάλλει όπου υπάρχει φωτογραφική δραστηριότητα, από τις φωτογραφήσεις σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μέχρι τις φωτογραφήσεις Ξενοδοχείων και Τουριστικών καταλυμάτων ή ακόμη και στις φωτογραφήσεις ορυκτών όπως και έγινε στο πρόσφατο παρελθόν και πήραμε θέση. Όπου υπάρχει χώρος με φωτογραφική δραστηριότητα η Ένωσή μας θα πρέπει να έχει λόγο και άποψη.

Στον τομέα της διεκδίκησης, πρώτη προτεραιότητα έχει η διεκδίκηση της φωτογραφίας της αστυνομικής ταυτότητας η οποία θεωρούμε πως παραμένει ζωντανή με χρονοδιάγραμμα μέχρι τις ευρωεκλογές. Εξακολουθούμε να διεκδικούμε τις φωτογραφίες εγγράφων, ταυτοτήτων, πάσων όπου και αν υπάρχουν αυτές όπως: μετρό, φοιτητικές ταυτότητες, κολυμβητήρια, αθλητικοί σύλλογοι κ.ά.

Στον τομέα των φωτογραφήσεων γάμων και βαπτίσεων θα επιδιώξουμε (έχουμε ήδη ξεκινήσει επαφές με την Αρχιεπισκοπή και Μητροπόλεις) οι φωτογραφήσεις να διεξάγονται μόνο από επαγγελματίες φωτογράφους, έχουμε την πρότασή μας έτοιμη.

Στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση οι φωτογραφήσεις θα πρέπει να γίνονται μόνον από επαγγελματίες φωτογράφους, όπως άλλωστε όριζε και παλιότερη οδηγία του αρμόδιου υπουργείου, έχουμε επεξεργασμένη πρόταση και θα υποβληθεί σύντομα.

Στα Δημαρχεία επίσης, στις φωτογραφήσεις πολιτικών γάμων, θα πρέπει να λαμβάνουν μέρος μόνο επαγγελματίες φωτογράφοι με ΚΑΔ. 7420, υπάρχει πρόταση έχει συζητηθεί και έχει γίνει αποδεκτή σε πρώτη φάση.

Στα Δημόσια πανεπιστήμια έχουν γίνει προτάσεις, πολλές έχουν γίνει αποδεκτές, αλλά χρειάζονται συνεχώς παρεμβάσεις και διορθωτικές κινήσεις. Η θέση μας είναι, τηρουμένων των αναλογιών, όλα τα πανεπιστήμια να κινούνται πάνω στο μοντέλο του ΕΚΠΑ πάντα με κανόνες δικαιοσύνης, αμεροληψίας και ίσης αντιμετώπισης μεταξύ των επαγγελματιών φωτογράφων καθώς και συμπεριφοράς μέσα στα πλαίσια της δεοντολογίας και της ευπρέπειας.

Σπουδαίο τμήμα των στόχων μας θα είναι και επιμορφωτικές δράσεις. Εδώ θα ξεκινήσουμε μέσα στους πρώτους μήνες του νέου χρόνου σεμινάρια για όλους τους τομείς που ενδιαφέρουν τον σύγχρονο επαγγελματία φωτογράφο, όπως μαθήματα lightroom, food photography, drones, τιμολογιακή πολιτική και όποια άλλη ανάγκη υπάρχει, αναμένουμε και τις δικές σας προτάσεις. Βασικό μας μέλημα είναι όλες οι επιμορφωτικές δραστηριότητες να είναι δωρεάν για τα μέλη της Ε.Κ.Φ.Α.

Πέραν των επιμορφωτικών κινήσεων θα επιδιώξουμε και άλλες δράσεις αντλώντας χρηματοδότηση από κρατικά προγράμματα ΕΣΠΑ ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα τρέχει και είναι πρόσφορο, επίσης από τα Επιμελητήρια και κατά κύριο λόγο από το ΕΕΑ το οποίο έχει δείξει έμπρακτα την υποστήριξή του στις προσπάθειες του κλάδου μας και είναι ανοιχτό σε κάθε πρότασή μας για εκδηλώσεις και ενέργειες.

Η ηλικιακός μέσος όρος της Ένωσης θα πρέπει να μειωθεί, όπως επίσης και το επίπεδο γνώσεων και σπουδών να αναβαθμισθεί. Δίνουμε λύση στα προβλήματα αυτά με την πρότασή μας για την καθιέρωση του θεσμού του δοκίμου μέλους, που θα είναι σπουδαστές σχολών κρατικών η ιδιωτικών και βεβαίως σπουδαστές και αποφοίτους του τμήματος φωτογραφίας του ΠΑΔΑ. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε με τον τρόπο αυτό πλήθος νέων φωτογράφων στην Ένωση με συμβολική ετήσια συνδρομή, οι οποίοι θα αποτελέσουν το συνειδητοποιημένο επαγγελματικό φυτώριο του κλάδου για τα επόμενα χρόνια, όλα αυτά μετά την τροποποίηση του καταστατικού που ήδη έχει δρομολογηθεί.

Οι επαφές μας με όλες τις σχολές φωτογραφίας και ιδιαίτερα με το ΠΑΔΑ θα πρέπει να αυξηθούν και να ισχυροποιηθούν σε ένα πλαίσιο συνεργασίας κοινών αποφάσεων, δράσεων και εκδηλώσεων, για θέματα που αφορούν τον κλάδο και τη φωτογραφία.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια η Ένωση υστερούσε στον τομέα της εξωστρέφειας και της ενημέρωσης. Δίνουμε λύση στα θέματα αυτά με την δημιουργία των αρμοδιοτήτων του Υπεύθυνου Επικοινωνίας, του Υπεύθυνου Ενημέρωσης των social media και των ΜΜΕ καθώς και τον Υπεύθυνο Ενημέρωσης και Επαφών με τους πολιτικούς χώρους. Οι αρμοδιότητες αυτές θα είναι εκτός Δ.Σ. και θα καθορίζονται από αυτό.

Πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε άμεσα τράπεζα Φωτογραφικών Θεμάτων με ταξινομημένη θεματολογία. Οι φωτογραφίες θα μπορούν να αγοράζονται από τους ενδιαφερόμενους και ένα ποσοστό θα εισπράττει ο δημιουργός και το υπόλοιπο θα αποδίδεται στην Ένωση, βοηθώντας και προβάλλοντας με τον τρόπο αυτό και τις δύο πλευρές.

Στον πολιτιστικό τομέα η επιδίωξή μας είναι να πραγματοποιούμε τουλάχιστον μια έκθεση φωτογραφίας ετησίως, επισκέψεις σε άλλες εκθέσεις συζητήσεις και ημερίδες με θέμα τη φωτογραφία. Βασική επιδίωξη να πραγματοποιούνται δράσεις και εκδηλώσεις κάθε χρόνο με αφορμή την παγκόσμια ημέρα φωτογραφίας, σε συνεργασία με το τμήμα φωτογραφίας του ΠΑΔΑ ή και άλλες σχολές φωτογραφίας. Επίσης διοργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων με προσκεκλημένους προσωπικότητες του φωτογραφικού χώρου.

Συνεχίζουμε και επιδιώκουμε οριστική λύση στη δημιουργία του χώρου, «Σπίτι της Φωτογραφίας», έχουμε ήδη κάνει τις πρώτες επαφές με τον Δήμο της Αθήνας και το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία και με άλλους φορείς.

Στον ανθρωπιστικό-κοινωνικό τομέα, προτείνουμε την δημιουργία τράπεζας αίματος σε συγκεκριμένο νοσοκομείο. Θα συγκεντρώνεται δηλαδή με εθελοντική αιμοδοσία αίμα και θα έχουν πρόσβαση τα μέλη της Ένωσης και οι οικογένειές τους όταν παραστεί ανάγκη.

Τους τελευταίους μήνες δημιουργήσαμε το ΕΚΦΑ radio που θα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί καθώς επίσης και το κανάλι της ΕΚΦΑ στο ΥouΤube. Από τον προηγούμενο χρόνο είχαμε δημιουργήσει την νέα ιστοσελίδα της Ε.Κ.Φ.Α.

Επαναλειτουργήσαμε επίσης τη σελίδα της ΕΚΦΑ στο FB την οποία παραλάβαμε με μηδενική επισκεψιμότητα και πλέον έχει απήχηση σε χιλιάδες επαγγελματίες φωτογράφους σε όλη την Ελλάδα. Όλα αυτά βέβαια χρειάζονται χρόνο, γνώση, μεράκι, χέρια και πολύ προσωπικό χρόνο για την λειτουργία και την ενημέρωσή τους.

Μπροστά μας βέβαια έχουμε και την υπόθεση της τεχνητής νοημοσύνης και η Ε.Κ.Φ.Α. θα πρέπει να έχει λόγο και να κάνει της απαραίτητες παρεμβάσεις.

Τέλος θα πρέπει απαραίτητα η Ένωση να έχει νομική κάλυψη και το επόμενο χρονικό διάστημα θα φροντίσουμε για να δοθεί λύση και σε αυτό το κενό.

Συνάδελφοι, όλα αυτά θα γίνουν πράξη με τη δική σας βοήθεια και συμπαράσταση. Βάζουμε τέλος στην εσωστρέφεια, τις διενέξεις, τις ίντριγκες, τον αθέμιτο και άκρατο ανταγωνισμό και κάνουμε ένα βήμα μπροστά για να έχουμε όλοι όφελος, και εμείς και ο κλάδος συνολικά, αλλά και η κοινωνία μας. Αναμένουμε βέβαια και τις δικές σας προτάσεις, να τις αξιοποιήσουμε και να τις δρομολογήσουμε για υλοποίηση.

Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ «ΝΕΑ ΕΚΦΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ»