Ενδιαφέρουν

ΓΑΛΛΙΑ: ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Mια είδηση με διεθνές ενδιαφέρον – και όχι μόνο φωτογραφικό!

Ο νόμος χαρακτηρίζει παράνομη τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών ή βίντεο αστυνομικών εάν θεωρηθεί ότι υπάρχει πρόθεση προσβολής της φυσικής η νοητικής κατάστασης του αστυνομικού.

Διάβασα (20/11/20) το σχετικό άρθρο στο efsyn.gr και από αυτή την πηγή αναδημοσιεύω τα σημαντικότερα σημεία:


Παρά τις μεγάλες αντιδράσεις από τους πολίτες, τις δημοσιογραφικές ενώσεις και τις οργανώσεις για τα δικαιώματα, η γαλλική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε το πιο αμφιλεγόμενο άρθρο του νομοσχεδίου για τη λεγόμενη «καθολική ασφάλεια», με το οποίο περιορίζεται η μετάδοση εικόνων αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας, αφού έλαβε προηγουμένως εγγυήσεις από την κυβέρνηση ότι θα διασφαλιστεί το «δικαίωμα στην πληροφόρηση».

Ωστόσο, η διάταξη αυτή θεωρείται από τα μέσα ενημέρωσης και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως πιθανό εμπόδιο στην ελεύθερη πληροφόρηση, προκαλώντας σε πολλές πόλεις της Γαλλίας διαδηλώσεις κατά του «νόμου φονέα των ελευθεριών», όπως τον χαρακτηρίζουν, καθώς προσφέρει άνευ προηγουμένου κάλυψη στην αστυνομία.

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις κατήγγειλαν ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται όχι μόνον στα μέσα ενημέρωσης, αλλά σε οποιονδήποτε πολίτη φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί μια αστυνομική επιχείρηση ενώ η Διεθνής Αμνηστία και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν ότι η λέξη «πρόθεση» είναι ασαφής και δύσκολο να αποδειχθεί και ο νόμος θα μπορούσε χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία για λογοκρισία και άλλους σκοπούς, όπως κάλυψη τυχόν βίαιων συμπεριφορών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, υποστήριξε ότι με τον νόμο «επαναβεβαιώνεται η ισορροπία μεταξύ της ελευθερίας της πληροφόρησης και της προστασίας των δυνάμεων της τάξης».

Η κυβέρνηση τροποποίησε το αμφισβητούμενο άρθρο, το οποίο τιμωρεί με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ όποιον διανείμει «την εικόνα του προσώπου ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποίησης» αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας, εφόσον απειλείται «η σωματική ή πνευματική ακεραιότητά τους». Η τροπολογία, που υιοθετήθηκε με ψήφους 146 υπέρ έναντι 24, διευκρινίζει ότι το μέτρο αυτό «δεν μπορεί να επιφέρει βλάβη στο δικαίωμα στην πληροφόρηση» και ότι θα πρέπει να είναι «καταφανής» η κακόβουλη πρόθεση εναντίον των δυνάμεων της τάξης.

 






Aρθρογράφος

Μενέλαος Μελετζής

Διδάκτορας Επιστημών του Πανεπιστημίου του Νovisad (Σερβία) και επιστημονικός συνεργάτης του University of Applied Arts Belgrade, στον τομέα New Media. Είναι τ. Τακτικός Επίκουρος καθηγητής Φωτογραφίας στο τμήμα Γραφιστικής του Α-ΤΕΙ Αθήνας. Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων για τη φωτογραφία επί 40 και πλέον χρόνια. Έχει συμμετάσχει με εικόνες του σε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει παραστεί ως κριτής σε διεθνείς και ελληνικούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων- Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Εκδοτών Περιοδικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FAEP).