Ενδιαφέρουν

FI.DO PROJECT: ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ LOGO!

Παρουσίαση της σχετικής εξελικτικής παραγωγικής διαδικασίας.

Το FI.DO project πραγματοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος Erasmus + της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύει στην καταπολέμηση των ψεύτικων ειδήσεων και της παραπληροφόρησης, βελτιώνοντας τις ψηφιακές ικανότητες των ηλικιωμένων και αναπτύσσοντας εργαλεία για την υποστήριξη του έργου των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευτών ενηλίκων.

Η οπτική ταυτότητα ενός τόσο σοβαρού project θα έπρεπε να κερδίσει από την αρχή την εμπιστοσύνη των ηλικιωμένων και να προσελκύσει το ενδιαφέρον τους, πείθοντάς τους ότι είμαστε αξιόπιστοι, αξιοσέβαστοι, σοβαροί και έμπιστοι. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η παρουσία του μεγεθυντικού φακού, ως μέρος του λογότυπου, είναι εξαιρετικά σημαντική, για τρεις βασικούς λόγους:

  • Απεικονίζει με τον πιο προφανή τρόπο, τη διαδικασία της έρευνας, που είναι η άμεση απάντηση στο ερώτημα: «Πώς να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση».
  • Είναι το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο στις μηχανές αναζήτησης που μπορεί να βρει κανείς κυριολεκτικά παντού στο ίντερνετ.
  • Ως φυσικό αντικείμενο είναι πολύ γνωστό στους ηλικιωμένους.

Το ακρωνύμιο FIDO αποτελείται από τέσσερα γράμματα, τα οποία μας επέτρεψαν να πειραματιστούμε μεταξύ των συλλαβών FI & DO. Το επόμενο βήμα ήταν η ενσωμάτωση αυτών των δύο συλλαβών σε ένα τετράγωνο πλαίσιο, το οποίο θα έδινε έμφαση στη γεωμετρία της σύνθεσης του λογότυπου. Ταυτόχρονα, η λέξη FIDO ήταν απολύτως σαφής και ευανάγνωστη. Τα ζεύγη γραμμάτων, ωστόσο, έχουν τις ακόλουθες ιδιαιτερότητες:

  • Η πρώτη συλλαβή (FI) αποτελείται από γράμματα ορθογώνιων σχημάτων
  • Η δεύτερη συλλαβή (DO) αποτελείται από γράμματα καμπύλων / κυκλικών σχημάτων

Η τοποθέτηση των συλλαβών σε ένα απολύτως τετραγωνισμένο πλαίσιο, δημιουργούσε μια ανισορροπία. Ο κενός λευκός χώρος μεταξύ F-I και μεταξύ D-O, ήταν ανομοιογενής. Η λύση ήταν να επανασχεδιάσουμε τα γράμματα F και I έτσι ώστε να έχουν μακρύτερα και παχύτερα στελέχη. Ταυτόχρονα, τα γράμματα I και O περιστράφηκαν ως μια προσπάθεια να γίνει το σχήμα του μεγεθυντικού φακού πιο ορατό και δυναμικό, διατηρώντας, την αναγνωσιμότητα του ακρωνύμιου FIDO.

Η γραμματοσειρά έχει επανασχεδιαστεί έχοντας ως βάση την Franklin Gothic Heavy, πράγμα το οποίο κάνει το λογότυπο να φαίνεται καθαρό, γεωμετρικό, έντονο και να αποπνέει σοβαρότητα, αυτοπεποίθηση και ευθύνη. Έννοιες, άρρηκτα συνδεδεμένες με την αποστολή του FIDO project.

Το πάχος του πλαισίου γύρω από τα γράμματα είναι τόσο λεπτό ώστε τα γράμματα να «αναπνέουν». Το λογότυπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης χωρίς το πλαίσιο προσφέροντας μεγαλύτερη ελευθερία σε διάφορες εφαρμογές (π.χ. ως εικόνα προφίλ στα social media).

Το λογότυπο μπορεί να εφαρμοστεί είτε ασπρόμαυρο είτε έγχρωμο, ανάλογα με το μέσο που το φιλοξενεί. Το βασικό χρώμα ορίζεται ως μια απόχρωση του μπλε (RGB # 3399FF), η οποία παραπέμπτει στα δύο μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα με άμεσο αντίκτυπο στην παραπληροφόρηση. [Το Degrade είναι RGB # 7BB3DB (8) – # 183C5A]

 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.